ARQUITECTURA BIOCLIMATICA Y URBANISMO SOSTENIBLE VOLUMEN II PDF

Arquitectura bioclimática y urbanismo sostenible (volumen II) (Serie No preview Title, Arquitectura bioclimática y urbanismo sostenible, Volume 1. Volume. Arquitectura bioclimática y urbanismo sostenible (volumen II) (Serie No preview Volume ; Volume of Coleccion de Textos Docentes. Contributors. See details and download book: New Release Arquitectura Bioclimática Y Urbanismo Sostenible Volumen Ii Serie Energias Renovables Pdf By Ja Coord.

Author: Akinogore Kigaran
Country: Liechtenstein
Language: English (Spanish)
Genre: History
Published (Last): 17 September 2004
Pages: 472
PDF File Size: 15.65 Mb
ePub File Size: 15.27 Mb
ISBN: 963-2-37721-560-4
Downloads: 12159
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kajizahn

The aim of Cuenca Red was to incorporate activities and programs in the Historic Center in order to create a new network of reactivated public spaces. One of those spaces is Febres Corderoan emblematic and historical building which had functioned as a school for decades. It is located on Gran Colombia Street, right next to the tram line.

The building was going to stop its activities within a few months of the beginning of the project, as the school was going to be relocated into a new building. Also, the school has been an important node of social and economic activity for years on the area.

This large community injects daily activity into the center of Cuenca. One key aspect of the project was not only to design a building with new uses and programs, but also to plan the transition process between one moment and the other. We conceived the project from its Phase 0, in order to unleash, through different actions and activities, dynamism and interest in the future of the building and its interior space. Space is activated from the beginning, dividing the construction into 3 phasesThe project is planned in 3 phases.

arquitectura bioclimatica y urbanismo sostenible volumen ii pdf

The first one is really important, consisting of the opening and reactivation of the central courtyard as a public space for events and activities.

This phase is esentially low costbut its implementation will have a strong impact in keeping momentum and activity around the area, and also generating interest and expectations around the building. Subsequently, the reconditioning and construction of the building will be carried out, and finally the climatic conditioning of the new interior square. Following our conclusions of the urban analysiswe noted the progressive emptying of housing in the Historic Center of Cuenca.

Although the center still continues to be an active space for tourism and commercial activity, the number of residents is decreasing, moving towards the perimeter of the city center. This is certainly a problem, especially in the afternoon or the evening, when the shops and offices close, and the lack of agquitectura and people in the area becomes more evident. That emptiness generates unfavorable conditions, like sense of insecurity, or an increase in soshenible number of abandoned or underused properties.

Participatory activities carried out with the students of the Febres Cordero School. Febres Cordero does not only house a school, but also commercial premises along the ground floor.

The project aims to enhance this aspect, creating a hybrid building capable of bringing together different programs, generating a diverse community that serves as a reference for social and economically sustainable urban intervention. The rehabilitation of the Febres School seeks three main goals, as steps towards the improvement of the Historic Center:.

The courtyard is conceived as a new public square arqujtectura the city. It recovers the entrances from the 3 adjacent roads and generates an active and attractive, programmable public space. The ground floor will volimen adapted to reinforce this idea, promoting permeability and the visual connection between the streets and the courtyard.

The volkmen square includes two conditions: We are aware of the historical value of a building like this. After a careful study of the history, typology, and construction of the building built aroundthe intervention was designed to preserve and respect its historical value and at the same time to introduce new structures to diversify the possibilities of use and adapt it to the evolving urban context.

The intervention respects and seeks urbanismi value the intrinsic qualities of the building, and also wants to create a dialogue with the most innovative construction techniques. View of the new public space with the mixed-use building connected to the old Febres Cordero School.

A relationship between the new mixed building leftthe public square centerand the heritage building center and right. Architectural plans of the refurbished complex.

On the other hand, the roof was in poor condition. Activating the space under the roof with the creation of a new housing ring towards the interior of the patio enabled us to expand the useful surface without impacting the building on its exterior appearance and its relationship with the public road.

  74374 DATASHEET PDF

In a project as ambitious as Febres Cordero, the most appropriate technical mechanisms must be sought to achieve maximum economic, social and environmental sustainability. The final design and construction systems were devised under the following sustainability criteria: Adaptation of housing typologies to the structural modules in the heritage building.

The rehabilitation of Febres Cordero is also conceived to be financially sustainable, allowing a short-term return of the investment with the sale and lease of housing and commercial premises, and with the generation of new economies in the urban area. In general, this rehabilitation bbioclimatica, a pilot within the general Cuenca Red plan, will increase the intensity of use, the possibilities of social interaction and the generation of economies that contribute to the long-term sustainability of the historic center.

You can see the full documents of this project in our portfolio. Pointing out how a strategic-tactical approach can contribute to transforming the city. General view of the location of the Banco de Ideas and its surroundings, as seen from Cerro de la Campana. Many of the ingredients needed volumeen launch an urban activation project are present on the Banco de Sostenble. All sstenible factors give this location a great atquitectura for transformation and positive impact on the environment.

They enable the ability to activate spaces, attract people and become the first step towards the revitalization of sosttenible historical center. The name and identity of the Banco de Ideas establish a link between its current use as a agquitectura bank and future use as a cultural, social and economic incubator. It is a space of exploration, a place capable of kick-starting the social, cultural and economic activation of the area. This is the urbanism of an urban catalyst: The aim is to create a public and open place that would become a new node of activity, achieving a high impact without consuming excessive economic resources.

One of the first considerations when conceiving a new urban space like this one is the incorporation of new uses and programmes that will guarantee its transformation into an attractor of activity. Many of the bioxlimatica emerged during the participation process with different stakeholders. The activities also served to identify the people or groups that biocimatica be involved in the subsequent management of the space. The uses and programmes that were identified as relevant for the reconversion of the building included gastronomy, culture, and heritage, gioclimatica, education, new technologies and sport.

The Banco de Ideas building is a visual reference for the entire area because of its solid volume and height. It can clearly be seen from the Cerro de la Campana.

However, given the importance of its integration into oi urban context, the zrquitectura cannot be restricted to an isolated architectural project: The parking lot is incorporated as a temporary expansion space in the moments of low usage, making it possible for the Banco de Ideas to also program outdoor activities. The four large opposite entrances facilitate themovement of people, furniture and large sostenuble, and provide physical and visual connection through the building.

The concept of an urban catalyst is translated as a hybrid building see more examplescapable of hosting a wide variety of uses. This building typology lies halfway between the closed and the open, the public and the private, the physical and the digital. Bioclimstica showing elements to be demolished red and to be added green to the Banco bioclimaticaa Ideas. Explanatory diagrams of the main concepts behind the proposal for the Banco de Ideas.

Inside the building, the intervention focuses on improvements that will allow new programmes and increase comfort: A central patio combines vertical communications, lighting and ventilation. Three open floors are created, with a flexible distribution aided by furniture and light walls. Its design allows, on one hand, to protect the structure and the main enclosure of the building from direct solar radiation, improving its climatic behavior.

On the other hand, brings a renovated image to the building while maintaining part of its previous shape. One of the main challenges is related to the reactivation and management model of the Banco de Ropa building. Improving its physical appearance or incorporating new programmes is not enough.

  IC 7474 DATASHEET PDF

The public sector will provide the building on a concession basis and will provide resources for the initial materialization of the physical infrastructure. At the same time, it will facilitate its management and operation with the sosttenible public agencies involved. Profiles identified for the co-management of the Banco de Ideas.

If you want to know more about this project, we recommend you to check the Plan Idea Hermosilloand the document with the proposal for the Banco de Ideaswhich you can read below:.

Vista del Banco de Ropa desde la Avda. Este es precisamente el rol de un catalizador urbano: Diagramas explicativos de los principales conceptos tras la propuesta del Banco de Ideas. Banyan Hub Un edificio de programa complejo rodeado por una piel verde y permeable.

Desde la plaza elevada se puede acceder a la terraza por la impresionante rampa helicoidal que rodea el patio verde. Business Hub Trabajar en el Banyan Hub en contacto directo con la naturaleza. Vivir en Banyan Hub Instalaciones comunes al aire libre para los residentes. The Banyan Hub project arises from the intuition of the City of West Palm Beach and the CRA to transform the existing Banyan Garage, a car-devoted building from the 70s in the heart of the Downtown, into a new opportunity to activate the city, a hub for dozens of new activities for both residents and visitors.

The project will be further developed in the next months. A hybrid and flexible building open day and night The Banyan Hub offers in a single building a wide range of different programs, from open and public spaces to reserved and private areas.

Ciencias y Tecnologías de la Sustentabilidad

The wide variety of possibilities that the building brings will have an important impact on the way of living in West Palm Beach Downtown. The programs collaborate with one another, creating a public facilities machine in which each part works separately, but all of them work together to offer the user a superb experience of public-private spaces. The program includes urban plazas, retail and catering, rooftop pavilion, YMCA, business hub, mobility hub, housing, and city support area.

Banyan Hub A complex program building enveloped by a green permeable skin. Interconnected public spaces The three main public spaces will be connected to provide the experience of having a chameleonic journey through different environments. From the elevated plaza, it will be possible to go up to the terrace using the breathtaking helical ramp around the green courtyard.

Hacia edificaciones más sustentables

A building green in the middle Other uses in the central block of the building are the Business Hub and the YMCA, each of them occupying two levels. Both areas feature the presence of the central green courtyardan open-air multi-level natural space that gives continuity to the landscaped urban plazas of the building. It is formed by an array of individual urbaniwmo that present arwuitectura responsive behaviorautonomously sensing the climatic conditions and the needs of the building and changing their configuration.

Protected by the external shading, there is a green bloclimatica zonemainly comprised of a permeable structure holding vegetation and supporting varied activities. This space acts as a second natural filter for light and breeze and contributes to the regulation of the internal temperature through evaporative cooling.

Living overlooking the lagoon The upper block of the building is dedicated to housing. The residential units face out to the exterior, enjoying privileged views of the city and the lagoon.

A modular system allows for the combination of units of different sizes, ranging from to sq. Limited living spaces of micro-units are compensated by indoor and outdoor common facilitiesspecifically conceived to foster the sense of community of residents.

Residential units are arranged around a shared courtyard, where vegetation will help to refresh the interior micro-climate, maintaining the appropriate temperature and humidity levels to achieve comfort for users. However, the parking will be completely upgraded using an Automated Parking System technology. The 4 levels of parking are enclosed at the very core of the building, completely hidden from the outside ; these are surrounded on 4 sides by two levels of retail and catering connected by a public corridor that gives architectural quality to this space while activates it.