KESAN KEMURUNGAN PDF

Rawatan jangka panjang untuk kemurungan dalam kalangan orang tua adalah penting untuk mengkaji kesan rawatan khusus dalam kalangan orang tua . KESAN PENGANTARA STRATEGI DAYA TINDAK AGAMA TERHADAP HUBUNGAN DI ANTARA KEMURUNGAN DAN KUALITI HIDUP PESAKIT BUAH . Kesan pengantara strategi daya tindak agama terhadap hubungan di antara kemurungan dan kualiti hidup pesakit buah pinggang tahap akhir.

Author: Felar Shajind
Country: Finland
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 8 December 2004
Pages: 146
PDF File Size: 10.98 Mb
ePub File Size: 8.73 Mb
ISBN: 194-3-29036-868-8
Downloads: 76044
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Telkree

Izinkan saya berkongsi pengalaman saya dari seorang yang normal menjalani kehidupan seperti manusia hingga akhirnya mengalami masalah mental yang menyerang dalam diam sepertimana yang dialami oleh semakin ramai orang muktahir ini. Kita juga baru saja dikejutkan di permulaan tahun baru ini dengan berita seorang artis tempatan menyerang seorang anggota awam dan akhirnya membuka pekung bahawa telah lama kemurungn mengalami kemurungan sehingga mengambil barang terlarang yang mengakibatkan impak negatif dalam kehidupan dan karier beliau.

Saya melalui satu fasa yang boleh dikatakan terburuk dalam hidup. Selama 6 bulan tersebut saya menjalani kehidupan dengan kemurungan yang dasyat. Hingga saya merasakan tiada peluang untuk bangkit semula. Tiada bahagia berbaki, yang tinggal hanya beban. Zahirnya saya seperti normal. Tetapi krmurungan di dalam diri ini berperang hingga rasa hampir gila.

Saya berperang dengan perasan dan keinginan yang terlampau kuat dan mahu semuanya kembali seperti biasa. Akhirnya saya akur untuk berjumpa dengan kauselor serta menghadiri sesi terapi yang diaturkan oleh salah seorang ahli keluarga. Perlu juga untuk anda tahu stress dan kemurungan adalah dua benda berbeza. Tapi masih ramai mengambil ringan simptom yang membawa ke arah gejala ini kerana beranggapan mereka mampu melawan secara bersendirian sedangkan depresi adalah keadaan lebih membawa penyakit berbanding perubahan emosi sementara.

Benar, saya sendiri pernah beranggapan sebegitu, sebolehnya mahu ia berlalu sendiri tanpa bantuan dan lebih gemar bersendirian. Personaliti saya sebagai seorang introvert juga penyumbang kepada keadaan yang lebih teruk.

  LOS PRINCIPALES ESCRITOS DE NICHIREN DAISHONIN PDF

Saya tidak terlalu terbuka untuk berkongsi apa-apa yang kemurhngan dengan diri saya kepada orang. Justeru, pil tidur merupakan kawan baik kerana segala beban yang ada hilang tatkala mata terpejam. Menyendiri dan berseorangan sebenarnya tidak membantu saya untuk keluar dari kepompong kedukaan. Malahan sesi terapi yang dihadiri serta nasihat kaunselor tidak memberi kesan kepada saya.

Hidup seakan terasa berakhir. Dunia mentertawakan diri yang tewas serba serbi. Saya terus mengasingkan diri, menangisi diri, menyalahi Ilahi. Sehinggalah di satu hari, satu panggilan telefon telah mengubah rentak dan menyusun semula puzzle yang sekian lama bertaburan. Seorang sahabat bertanya khabar, yang entah berapa kali saya tidak mengendahkan panggilan beliau.

Panggilan yang sekian lama tidak saya hiraukan sebelum ini kerana saya malu terlalu banyak berhutang dengan beliau dan berjanji yang akhirnya tinggal janji. Alangkah terkejutnya saya apabila beliau menyatakan niat hanya untuk bertanya khabar bukannya bertanyakan wang yang telah lama tertangguh. Segala yang terpendam saya curahkan kepada beliau hingga saya sendiri dengan rela hati ingin mendaftar ke wad sakit jiwa.

Tetapi sahabat yang satu ini enggan melihat saya mengalah dengan permainan dan menggesa agar oesan bangkit. Akhirnya entah bagaimana ada satu semangat membuat saya kuat.

,esan Saya mahu melawan kemurungan ini sehingga akhirnya tembok positiviti berjaya dibina. Yang kedua, saya salurkan kesedihan kepada benda yang saya suka. Sewaktu kecil saya dan kakak gemar mewarna. Jadi dengan wang yang masih berbaki, saya melangkah ke kedai RM2.

Tapi ion negatif masih ada. Lama-kelamaan, saya jadi fokus kepada mewarna. Saya tidak suka kesan lukisan yang comot dan gemar mengabungkan pelbagai warna ketika mewarna.

Saat itulah saya menyedari masalah berwarna lebih besar daripada masalah realiti yang saya lalui. Dan akhinya habis satu buku saya warna.

Ini membuat saya rasa amat berbangga dengan pencapaian yang ada. Masalah berjalan tetapi saya seakan dipesongkan. Saya merasakan kurang cabaran dalma mewarna. Saya mau yang lebih susah. Kali ini saya pergi beli jesan buku crossword. Saya cabar diri menyelesaikan masalah, satu jam, dua muka surat. Sekiranya berjaya, saya akan ubah kepada cabaran yang lebih susah. Ia bagai halilintar menyentap fikiran saya.

  LAURETTE SEJOURNE PDF

Saya harus perbetulkan diri semula. Sedangkan Nabi yang maksum diuji, apatah lagi kita yang terumbang ambing dosa dan pahalanya.

Depresi Membunuh Jiwa, Bagaimana Saya Bangkit Melawan Dugaan Ini

Segalanya kini berpatah kepada titik mula. Dan saya sedar sebenarnya saya tidak terlewat. Rembesan airmata bertalu dalam solat taubat. Saya memohon keampunanNYA yang tidak bertepi. Dulu dunia didahulukan akhirat diringan-ringankan. Bila diri ini kekurungan bertubi dengan dugaan, buku bertemu juga dengan ruas akhirnya. Di satu ketika, ada kemurungxn artikel lalu di news feed Facebook saya yang seakan mengerti apa yang sedang saya lalui. Dan yang paling terkesan kepada diri saya daripada artikel tersebut adalah ayat ini.

Sedikit demi sedikit, DIA membuka jalan. Memberi ruang semula untuk saya bernafas. Alhamdulillah, segalanya kini kembali ke paras normal semula.

JURNAL PSIKOLOGI MALAYSIA

Tanda jatuh bukan untuk selamanya. Dalam kalamNYA sudah tertulis. Apa yang saya telah pelajari, sehebat mana kita, segah kemurunan kita, ada lompongnya habluminallah. Itu lah yang sebenarnya membawa kita ke kancah yang memudaratkan.

Terbaru Popular TV Izinkan saya berkongsi pengalaman saya dari seorang yang normal menjalani kehidupan seperti manusia hingga akhirnya mengalami masalah mental yang menyerang dalam diam sepertimana yang kessan oleh semakin ramai orang muktahir ini. Artikel di atas disumbangkan oleh Alicia Kamar. Boleh ikuti beliau di sini.